Blog categorie: pvc
11 januari, 2024

Click pvc vloer leggen: 7-delig stappenplan

Click pvc vloer leggen 7delig stappenplan

Als je een nieuwe click pvc vloer hebt, dan wil je er natuurlijk zo snel mogelijk van genieten. Voordat het zover is, moet de vloer eerst gelegd worden. Goed om te weten is dat het leggen van een pvc vloer nauwkeurig werk is. Wij adviseren je daarom altijd naar een Floorlife verkooppunt te gaan. Hier kun je terecht over advies voor het juiste gebruik van de ondervloer of het laten leggen van pvc door een vakman. Dit is belangrijk om schade aan het pvc te voorkomen. Wil je toch zelf aan de slag met het leggen van click pvc? Dan vertellen wij je in deze blog welke 7 stappen daarvoor nodig zijn. In deze blog lees je de volgende onderwerpen:

 • Welke voorbereiding je treft;
 • Welke materialen en gereedschappen je nodig hebt;
 • Welke 7 stappen je moet volgen voor een prachtig resultaat; 
 • 4 handige weetjes om zelf een click pvc vloer te leggen.

ontdek ons natuurlijke laminaat

 

Checklist voorbereiding click pvc vloer zelf leggen

Als je begint met het leggen van de vloer, wil je in één keer door kunnen gaan. Om te voorkomen dat je tijdens het leggen van de pvc vloer moet stoppen, raden wij je aan om eerst een aantal voorbereidingen te treffen. Welke voorbereidingen dit zijn, lees je hieronder.

Het controleren van de ondervloer

Voordat je begint met het plaatsen van het pvc moet je eerst de huidige ondergrond controleren. Als de ondergrond weinig oneffenheden heeft, kunnen de planken direct over de basisvloer gelegd worden. Bij click pvc is dit mogelijk vanwege de geïntegreerde onderlaag. Heeft de ondervloer weinig oneffenheden? Dan kan je naar de volgende stap.   

Laat het pvc in de ruimte acclimatiseren

Nadat je de ondergrond hebt gecontroleerd, kan je het pvc in de ruimte laten acclimatiseren. Laat het pvc daarvoor minstens 48 uur in het midden van de ruimte liggen. Zet de verpakkingen pvc dus niet schuin tegen de muur aan, want dan kan het vervormen. Door het pvc in de ruimte te laten acclimatiseren, went de vloer aan het vochtgehalte en de temperatuur in de ruimte. 

 

 

Materialen en gereedschappen klaarzetten

Zet de volgende materialen en gereedschappen klaar om het pvc te leggen: 

 • Click pvc vloer: houd er rekening mee dat je door het afzagen wat planken verliest. Zorg ervoor dat je voldoende pvc in huis hebt om de vloer in één keer te leggen.
 • Winkelhaak: hiermee meet je gemakkelijk de hoeken van de ruimte op. Dat maakt het pvc zagen makkelijker.
 • Een zaag en stanleymes: om het pvc op maat te maken, heb je een zaag nodig. Gebruik hier een decoupeerzaag, verstekzaag, afkortzaag of pvc knipper voor. Je kunt een stanleymes gebruiken om het pvc te snijden. 
 • Potlood: met een potlood maak je een aantekening waar je het pvc gaat zagen. 
 • Hamer en aanslagblokje: deze heb je nodig om de laatste rij planken strak te leggen. 

Stap 1: Leg de eerste strook click pvc

Nu ga je aan de slag met het leggen van de vloer. Begin hiervoor in de hoek van de kamer en leg de eerste strook. Houd ongeveer 7 tot 10 mm ruimte vrij aan de randen van de kamer. Zo heeft het pvc genoeg ruimte over om uit te zetten. 

Stap 2: Indien nodig: planken inkorten

Waarschijnlijk moet je de laatste plank wat inkorten. Leg de plank daarvoor eerst zoals deze op de grond komt te liggen. Vervolgens keer je de plank om zodat de linkerkant rechts komt te liggen. Markeer waar de plank overlapt en teken hier een lijn op de bovenkant van de plank. Let op dat je wel rekening houdt met de zwelruimte. Zaag de plank nu door. Doe dit met de bovenkant naar boven toe gericht. Klik het pvc daarna vast en schuif deze aan.

Stap 3: De tweede strook click pvc leggen

Begin de tweede rij met het stuk pvc dat je over hebt van het zagen van de eerste rij pvc. Door met dit stuk te beginnen, creëer je een natuurlijke overloop van rij naar rij. Dit proces van rijen leggen herhaal je totdat je bij de laatste rij bent aangekomen. Zorg ervoor dat de kopse naden elkaar voldoende overlappen.

 

Stap 4: Inkepingen in het pvc maken

Om een inkeping in het pvc te maken, meet je eerst de lengte en diepte van het pvc. Plaats de plank daarvoor naast het obstakel en teken daarop af. Let op! Houd hierbij ook rekening met een marge van 7 tot 10 mm tot het obstakel. Zaag nu de afgetekende stukken uit en leg de plank.

Stap 5: Verwarmingsbuizen en leidingen omzeilen

Om het pvc langs een verwarmingsbuis of leiding te leggen, teken je eerst de hoek af met een winkelhaak. Houd hier wederom rekening met de 7 tot 10 mm afstand tussen de plank en buizen. Zaag de plank op maat en plaats het pvc.

Stap 6: Ronding in het click pvc maken

Het kan voorkomen dat je pvc langs een ronde muur moet leggen. Leg de pvc plank tegenover de muur en teken meerdere punten af. Teken vervolgens de rondingen van de muur tot het pvc af. Dit doe je tot het einde van de ronding. Let op de afstand van de muur en de plank van 7 tot 10 mm. Teken de ronding op de plank uit en zaag deze daarna af. Controleer of de plank goed past en leg hem daarna.

 

Stap 7: De laatste rij click pvc leggen

Je begint met het meten van de breedte van de laatste rij planken. Daarvoor leg je een plank pvc precies op de voorlaatste rij. Daarna leg je een tweede plank hierboven op en die schuif je tegen de muur. Teken vervolgens af langs de rand van de bovenste rij planken. Zaag de plank nu af. Leg de laatste rij planken en klik deze vast. Tik het pvc vast met de hamer en het aanslagblokje. 

Zelf pvc vloer leggen: 4 handige weetjes

 • Je creëert het mooiste resultaat door planken uit drie verschillende verpakkingen te gebruiken. Elke plank heeft namelijk andere details en accenten.
 • Het is verstandig om de overgebleven pvc planken niet weg te gooien. Mocht je in de toekomst een stukje willen vervangen, dan heb je altijd nog wat om te gebruiken.
 • Nadat je de vloer hebt gelegd, kan je er gelijk van genieten. Je kunt er dus gelijk gebruik van maken. 
 • Ondanks dat pvc sterk materiaal is, raden we je toch aan om wat viltjes onder stoelpoten te plakken. Zo blijft de vloer het langst mooi én hiermee demp je extra geluid.

 

Vergelijk producten (0)