Blog categorie: parket
4 januari, 2024

Een houten vloer schoonmaken

Een houten vloer schoonmaken

Een houten vloer is een echte eyecatcher in je huis. Het zorgt voor een warme en landelijke sfeer. Aangezien een houten vloer een grote investering is, wil je deze natuurlijk wel goed verzorgen. Toch is het onderhouden van de vloer nog een hele klus. Met deze schoonmaaktips zorg je ervoor dat jouw houten vloer van Floorlife nog langer meegaat!

bekijk de collectie

 

Waarom heeft een houten vloer speciale zorg nodig?

Een vloer van écht hout heeft speciale zorg nodig. Een houten vloer kan namelijk uitdrogen. Net als een mens bestaat de vloer ook uit poriën; kleine gaatjes waaruit het hout bestaat. Het hout bevat allemaal kleine gaatjes. Als je deze poriën niet goed onderhoudt, droogt de vloer uit. Maar hoe weet je of jouw vloer uitgedroogd is? Een uitgedroogde vloer herken je aan scheuren, kieren of splinters. Door geen of weinig onderhoud krimpen of trekken planken zich krom. Het is dus belangrijk om het vochtbalans in het hout in orde te houden.

Meer dan alleen stofzuigen 

Voor het grondig schoonmaken van je houten vloer is het verwijderen van stof en vuil een eerste stap. Gebruik een zachte bezem voor een houten vloer. Deze bezem beschadigt het hout namelijk niet. Wil je de vloer nóg beter schoonmaken? Dan kun je het beste kiezen voor een goede stofzuigbeurt. Let wel op met de stofzuiger! Er zijn verschillende stofzuigers die speciaal zijn ontworpen voor houten vloeren. Deze zuigers moeten een zachte borstel en een instelbare zuigkracht hebben. Dit zorgt ervoor dat er geen krassen op jouw mooie houten vloer van Floorlife ontstaan.

De juiste schoonmaakmiddelen kiezen is het halve werk

Een houten vloer van Floorlife verdient, net als je huid, een goede zorg. Natuurlijke reinigingsproducten werken fijner voor een houten vloer. Denk bijvoorbeeld aan azijn of citroen wateroplossingen.

Wij raden het gebruik van populaire schoonmaakmiddelen zoals bleek of ammoniak af. Deze chemische producten kunnen het hout beschadigen door hun agressieve werking. Deze middelen kunnen de vloer een doffe uitstraling geven. Wat kun je dan wél gebruiken? Kies liever voor schoonmaakmiddelen als vloercleaner of onderhoudszeep die je hebt gekregen bij je houten vloer.

Twijfel je? Controleer dit dan bij een Floorlife verkooppunt waar jij de vloer hebt aangeschaft. Zij kunnen jou voorzien van advies.

Hoe pak je de schoonmaak aan?

Het schoonmaken van een houten vloer vereist een zorgvuldige aanpak. Zo zorg je ervoor dat de vloer lang meegaat en de aantrekkelijke warme uitstraling behoudt. Ondanks dat het heel belangrijk is om je vloer goed te onderhouden, is dit geen onmogelijke klus voor jou. Je houten vloer maak je op de volgende manieren schoon:

  • Stofzuigen: zoals eerder besproken; zuig alle kruimels, stof en ander vuil op. Doe dit met het juiste opzetstuk. Alle soorten houten vloeren kun je stofzuigen.
  • Dweilen: het klinkt simpel, maar voor je houten vloer moet je dit nauwkeurig doen. Gebruik niet te veel water en wring je dweil goed uit. Het overbodige vocht zal namelijk in je vloer trekken. Gebruik koud of lauw water met het liefst een natuurlijk reinigingsproduct, een vloercleaner of onderhoudszeep. Verwissel je water wanneer het troebel is en dweil constant met schoon water.
  • Drogen: door weinig water te gebruiken, droogt je vloer snel. Dweil op een zonnige, maar niet te warme dag. Wil je wel op een warme dag dweilen, zet dan alle ramen en deuren open om de grond zo snel mogelijk te laten drogen. Is je vloer toch te vochtig geworden? Gebruik dan een schone, droge doek om het overtollige vocht af te nemen.

Hardnekkige vlekken zijn helaas niet altijd te voorkomen. Gelukkig kun je deze vlekken vaak verwijderen. Gebruik een zachte doek met een mild reinigingsmiddel. Wrijf zachtjes in de richting van de houtnerf om schade te voorkomen. Ook belangrijk: laat gemorste vlekken niet te lang liggen. Heb je iets laten vallen of gemorst? Verwijder dit dan direct met een keukenrol.

Krassen door meubels: hoe pak je het aan?

Door meubels op je vloer te plaatsen kunnen er krassen ontstaan. Speciale houtreinigers of een mengsel van olijfolie en azijn helpen om de kras te laten verdwijnen of te minderen.

Seizoensgebonden vloer 

Je houten vloer is gevoelig voor verschillende temperaturen. In de winter zet je de verwarming lekker aan. Logisch, maar dit zorgt er wel voor dat de lucht in huis droger wordt, waardoor het hout kan krimpen of slijten. Dit is natuurlijk erg zonde van je houten vloer. Om dit op te lossen, helpt een luchtbevochtiger.

Zomers werkt dit precies andersom. De luchtvochtigheid is hoger, waardoor het hout juist uit kan zetten. Zorg ook in de zomer goed voor je houten vloer. Denk bijvoorbeeld aan een ventilator om de ruimte koel te houden en voorkom dat het zonlicht direct op je houten vloer schijnt. Dit zorgt namelijk voor verkleuring.

Houten vloer onderhoud: geef extra zorg

Wil je echt liefde geven aan je houten vloer? Dan is het slim om eens in de één of twee jaar een onderhoudsbeurt te geven aan je vloer. Onderhoud zorgt ervoor dat de vloer langer meegaat. Ziet jouw vloer er nog mooi uit? Is het antwoord; nee? Dan is het tijd voor onderhoud! Dat betekent: haal je kamer leeg en steek je handen uit de mouwen. Bij olievloeren behandel je de vloer met onderhoudsolie. Een lakvloer onderhoud je met een reiniger en vervolgens met lakpolish. Het onderhoud van je vloer kun je in één dag afronden.

Kortom, jouw houten vloer verdient veel zorg. Je vloer is een grote investering en daarom wil je je houten vloer goed onderhouden. Dus ziet jouw houten vloer er nog mooi uit? Nee? Ga dan nu aan de slag! Floorlife verkoopt veel soorten vloeren. Floorlife gaat mee met de trends en speelt in op de wensen en behoeften van jou. Kom snel langs bij een van onze verkooppunten, dan denken onze vakmannen graag met jou mee over het juiste onderhoud van jouw houten vloer.

Vergelijk producten (0)