Blog categorie: pvc
4 september, 2023

Hoe verwijder ik de lijmresten van mijn vloer?

Hoe verwijder ik de lijmresten van mijn vloer

Oud maakt plaats voor nieuw. Heb jij een nieuwe vloer uitgekozen, dan is het tijd om de oude vloer eruit te halen. Als deze vloer verlijmd is aan de ondervloer, dan is de kans groot dat er lijmresten achterblijven. Lijmresten verwijderen is een hardnekkig klusje. Met een paar handigheden maak jij jouw ondervloer zo egaal mogelijk, waardoor je optimaal van je nieuwe vloer kunt genieten.

bekijk de collectie

 

Waarom moet je lijmresten vloer verwijderen?

In veel gevallen is de huidige vloer verlijmd aan de ondervloer. Dat betekent dat er na het verwijderen van de vloer waarschijnlijk lijmresten over zullen blijven. Deze lijmresten zorgen voor een ongelijke ondergrond, waar je dus geen nieuwe vloer overheen kunt plaatsen. De nieuwe vloer zal in dat geval niet goed aan de ondergrond kunnen hechten. Zonde! Het is daarom belangrijk dat de lijmresten van de vloer verwijderd worden. Zeker bij het leggen van nieuwe verlijmde vloeren, denk aan plak pvc of een houten parketvloer, zijn minimale ongelijkheden meteen te zien. Dit wil je koste wat het kost voorkomen.

Het belang van een egale ondergrond

Een egale ondergrond is de basis voor een succesvol resultaat van een nieuwe vloer. Bij een plak pvc vloer liggen de stroken strak tegen elkaar aan en worden deze direct gelijmd op de ondervloer. Om te voorkomen dat oneffenheden direct opvallen, is een egale ondervloer een vereiste. Zo zorg je ervoor dat alle panelen feilloos op elkaar aansluiten en verzeker je de vloer van een uitstekende kwaliteit.

Hoe lijmresten verwijderen: handige tips

De vraag is dus hoe je een egale ondervloer creëert. Met het verwijderen van lijmresten kom je al een heel eind. Er zijn diverse manieren om de lijmresten van de vloer te verwijderen. Dit is afhankelijk van het type lijm dat gebruikt is. Over het algemeen onderscheiden we twee typen lijm:

 • Acylraat kit
 • Speciale pvc- of parketlijm

Hoe je de lijm optimaal kunt verwijderen, hangt dus af van het type lijm. We nemen de mogelijkheden met je door.

Acylraat kit verwijderen

In dit geval heb je geluk! Deze kit is namelijk met kokend water te verwijderen. Breng een laagje water aan en laat dit op de lijmresten inwerken. Met een verfkrabber kun je de lijmresten vervolgens voorzichtig verwijderen. In de meeste gevallen zullen de lijmresten door het kokende water snel loslaten. Zorg wel dat je niet te grof aan de slag gaat met de verfkrabber om de ondergrond niet alsnog te beschadigen.

Zo kun je pvc lijm verwijderen

Is de huidige pvc vloer vastgelijmd met pvc lijm? Dan zal de lijm niet oplossen met kokend water. In dit geval moet je ruwere methodes gebruiken, zoals een professionele schuurmachine. De schuurmachine zal de lijmresten snel van de ondergrond verwijderen. Ben je een doe-het-zelver? Dan kun je deze schuurmachine bij een partij huren. Ga je hier liever niet zelf mee aan de slag? Dan helpen onze vakmannen bij Floorlife je natuurlijk graag verder.

Methode lijmresten trap verwijderen

Ben je niet tevreden met de bestaande trap in je nieuwe woning of verandert de trap mee met jouw nieuwe interieur? Dan kun je de huidige trapbekleding verwijderen en vervangen. Ook bij het verwijderen van trapbekleding is de kans aanwezig dat er lijmresten achterblijven op de trap. Om dit te verwijderen ga je op een soortgelijke wijze aan de slag als bij de vloer. Is de trapbekleding aangebracht met acylraat kit, dan kun je weer een laagje water aanbrengen.  

Echter is een professionele schuurmachine te groot om op de trap te gebruiken. In dit geval kan een eigen handschuurmachine ook helpen. Ga uiteraard weer voorzichtig te werk om te voorkomen dat je permanente schade aan de traptreden aanbrengt.

  Huis-tuin-keuken-tips

  Is kokend water niet de oplossing, dan is er nog een ander handig hulpmiddel. Eéntje die we allemaal in de keukenkastjes hebben staan: cola. Door cola op de lijmresten aan te brengen kan de lijm oplossen door de hoge zuurgraad in de frisdrank. Deze huis-tuin-en-keuken-tip kun je zowel op de vloer als op de trap gebruiken.

  Maak het egaliseren af

  Zijn de lijmresten van de vloer verwijderd? Dit betekent nog niet dat je klaar bent met het egaliseren van de vloer. Naast lijmresten kunnen stofdeeltjes en vuil ook invloed hebben op de hechting van de vloer aan de ondergrond. Zorg er dus voor dat je de vloer na het verwijderen van de lijmresten goed schoonmaakt.

  Klaar? Dan kun je beginnen met het leggen van je nieuwe vloer. Veel plezier!

   

   

   

   

  Vergelijk producten (0)