Blog categorie: laminaat
25 januari, 2024

Laminaat leggen: 10-delig stappenplan

Laminaat leggen 10delig stappenplan

Als je een nieuwe laminaatvloer hebt, dan wil je er natuurlijk snel van genieten. Voordat je de vloer echt kunt gebruiken, moet je alleen het laminaat nog leggen. Misschien twijfel je nog over zelf laminaat leggen of om het door een vakman te laten doen. Bezoek een van onze verkooppunten voor een advies op maat. Onze specialisten kunnen het laminaat namelijk ook strak en snel voor je leggen. Heb je besloten om het laminaat zelf te leggen? In deze blog lees je in 10 stappen hoe laminaat leggen werkt én waar je allemaal aan moet denken om de vloer strak te leggen. 

ontdek ons laminaat

 

Voor je begint met een laminaatvloer leggen

Om de vloer in één keer goed te leggen, moet je twee dingen voorbereiden. Welke dingen dit zijn zetten we graag voor je op een rijtje. 

Laat het laminaat 48 uur acclimatiseren

Wij raden aan om het laminaat minstens 48 uur in de verpakking te laten acclimatiseren in de ruimte waar je het laminaat gaat plaatsen. Op deze manier kan het laminaat wennen aan de vochtigheid en temperatuur in de ruimte. Je kan het laminaat het beste op minimaal 50 centimeter van de muur leggen. Belangrijk is dat je de pakketten niet schuin tegen de muur zet, maar plat op de grond legt. Hiermee voorkom je dat de planken kromtrekken. 

Zet de benodigdheden klaar

 • Materialen         
 • Laminaat       
 • Ondervloer
 • Afstandshouders
 • Plinten

Gereedschappen             

 • Rolmaat
 • Hamer
 • Stevig potlood
 • Winkelhaak
 • Zwaaihaak
 • Laminaatsnijder
 • Laminaatzaagjes
 • Decoupeerzaag
 • Legset
 • Slagblokje (niet nodig bij een snelkliksysteem)
 • Slagijzer
 • Profielaftaster

Stap 1: het leggen van de ondervloer

Je begint met het leggen van de ondervloer. Een ondervloer is altijd nodig bij het plaatsen van laminaat en heeft verschillende voordelen. Zo houdt de ondervloer het laminaat mooi egaal, houdt laminaat warmte vast en werkt het geluiddempend.  Leg de ondervloer altijd dwars onder de lengterichting van je laminaatvloer. Zorg altijd voor een vochtscherm, dit beschermt je laminaatvloer tegen optrekkend vocht. Wanneer dit niet geïntegreerd is in de ondervloer, bijvoorbeeld bij groene platen, dan adviseren wij een apart vochtscherm aan te schaffen.

Let bij het kiezen van een geschikte ondervloer altijd op de volgende punten:

 • Vochtdichtheid
 • Egaliserend vermogen
 • Warmte-isolatie
 • Mate van geluidsdemping 

 

Stap 2: Begin met laminaat leggen in de hoek

Voordat je begint met zelf laminaat leggen, is het goed om eerst de gebruiksaanwijzing te lezen. Deze vind je in de verpakking van het laminaat. Je begint altijd met plaatsen vanuit een hoek. Zet vervolgens de afstandhouders tegen de muur en leg de eerste baan met laminaatplanken.  

Stap 3: Het afzagen van laminaat planken

Voor het mooiste resultaat raden wij je aan om een laminaatsnijder te gebruiken. Hiermee maak je meteen de perfecte snede en beschadig je de toplaag niet. Een ander voordeel is dat er geen stof vrijkomt bij het snijden van de planken. 

Om laminaat op lastige plekken te leggen, heb je een decoupeerzaag nodig. Hiermee zaag je het laminaat niet alleen recht af, maar ook in bochten. Deze zaag heb je bijvoorbeeld nodig om laminaat langs verwarmingsbuizen te leggen. Leg de plank tijdens het zagen ondersteboven, zodat je de toplaag niet beschadigd.

Stap 4: Zelf laminaat leggen

Je kan nu de tweede baan met planken leggen. Begin daarbij met het afgezaagde deel van de laatste plak van de eerste baan. Het eerste deel van de plank mag niet korter zijn dan 30 centimeter. Als dat wel zo is, moet je een nieuwe plak doormidden zagen en hiermee verder gaan. 

 

 

Stap 5: Verschillende soorten laminaat leggen

Per type laminaat kan de manier van leggen verschillen. Houd bijvoorbeeld rekening met een verschil tussen het kliklaminaat en snelkliksysteem. Let op: volg altijd de leginstructies uit de verpakking.

Kliklaminaat

Bij het plaatsen van kliklaminaat klik je de planken met de lange zijde in elkaar. Dit doe je onder een hoek van 45 graden. Schuif ze vervolgens met de kopse kant strak tegen elkaar en klik de planken daarna vast. Om de planken goed sluitend te krijgen, kan je het beste een slagblokje gebruiken. Dat is een stukje hout dat je tussen het laminaat en de hamer legt om te voorkomen dat je laminaat beschadigd tijdens het stevig tegen elkaar aantikken. 

Snelkliksysteem

Bij een snelkliksysteem werkt het leggen van laminaat net wat anders. Klik de kopse kant met je vingers aan de vorige kant vast. Doe dit aan de kant van het blauwe stipje. Nieuwe delen klik je hier stuk voor stuk zachtjes in. Gebruik bij een snelkliksysteem geen hamer of slagblokje, want hiermee sla je het kliksysteem kapot.

Stap 6: Gebruik de profielaftaster om af te tekenen

In de meeste ruimtes heb je lastige vormen, zoals leidingen of deurposten. Met de profielaftaster kan je deze goed aftekenen. Plaats de profielaftaster tegen het obstakel met de lastige vorm aan, zodat de verschuifbare naalden de vorm overnemen. Met potlood kan je vervolgens deze vorm op de laminaatplank overnemen, daarna kun je starten met zagen. Let op: Zorg dat er wel 1 centimeter speling zit tussen het laminaat en het lastige obstakel, zoals de deurpost of leiding.

Stap 7: Een zweihaak voor niet-haakse hoeken

Alle niet-haakse hoeken kan je aftekenen met een zwaaihoek. Draai hiervoor eerst de fixeerschroef een slag los. Leg daarna de handgreep van de zwaaihoek tegen de ene muur aan en draai het blad tegen de andere muur. Draai nu de fixeerschroef vast en teken de hoek over op de laminaatplank. 

Stap 8: Leidingen afwerken

Het kan voorkomen dat er leidingen door de laminaatplank lopen. Zaag de plank dan ter hoogte van het midden van de leiding door. Teken vervolgens op beide uiteinden een halve diameter van de leiding af en zaag deze uit. Doe wat lijm op de kopse kant en plaats de planken terug.

Stap 9: De laatste baan planken leggen 

De laatste baan met planken maak je in de breedte op maat. Leg de planken die je wilt verzagen exact op de een-na-laatste baan met planken die je net gelegd hebt. Vervolgens leg je daar een tweede plank op en duw je deze tegen de muur. Houd hier een afstandhouder tussen. Daarna kan je de rand van de tweede plank op de eerste plank op maat zagen. Na het afzagen kan je deze iets schuin in het profiel klikken. 

Stap 10: Lastige plekken afleggen

Moet je de laatste plank toevallig onder een lastige plek, zoals bijvoorbeeld onder een radiator? Dan heb je vaak weinig ruimte om de plank goed aan te schuiven. Hiervoor kan je dan ook het beste een slagijzer gebruiken. Haak het slagijzer achter de afgezaagde kant en tik het laminaat met een hamer op de gewenste plek.  

 

 

 

Vergelijk producten (0)