Blog categorie: parket
1 februari, 2024

Parketvloer schoonmaken

Parketvloer schoonmaken

Jouw parketvloer is uniek. En is het waard om de beste behandeling te krijgen. Een goede opfrisbeurt op zijn tijd is dan ook wel zo fijn. Maar: hoe doe je dat, zonder dat het authentieke karakter van je vloer verloren gaat? Jouw parketvloer schoonmaken en onderhouden doe je met onderstaande 5 tips.

bekijk de collectie

 

1. Parket onderhoud: regelmatig stofzuigen is de basis

Je parketvloer schoonmaken met een stofzuiger doe je in de eerste plaats natuurlijk om je huis fris en stofvrij te houden. Maar wist je dat je parketvloer hierdoor ook langer zijn authentieke uitstraling behoudt? Bij parketvloeren is onderhoud op regelmatige basis dan ook erg belangrijk. Met stofzuigen voorkom je dat vuilresten in het parket trekken. Belangrijk om hierbij te onthouden: gebruik altijd een zachte parketborstel. Zo weet je zeker dat je geen krassen maakt.

2. Dweil om de 2 à 3 weken met een uitgewrongen doek

Waar je jouw parketvloer met een stofzuiger vrij maakt van losliggend vuil en stofdeeltjes, haal je vloeistofvlekken of vastzittend vuil hier niet mee weg. Daarom doe je er goed aan jouw vloer eens in de 2 à 3 weken te dweilen. Op die manier voorkom je dat vastzittend vuil diep in het parket trekt. Belangrijk hierbij is dat:

  • Je de dweildoek heel goed uitwringt, om vochtschade tegen te gaan.
  • Je een reinigingsmiddel gebruikt dat speciaal is bedoeld voor parket reiniging.
  • Je agressieve reinigingsmiddelen, zoals chloor en schuurmiddelen, vermijdt.
  • Je een raam openzet in huis tijdens het dweilen, om de ruimte goed te ventileren en de vloer zo snel mogelijk te laten drogen.

3. Voer kleine aanpassingen door in huis om vlekken te voorkomen

Van de meeste vlekken op je vloer heb je geen idee hoe die daar gekomen zijn. Niet gek ook. Jouw huis is de plek waar je leeft, klust en kookt. Een vlek hier en daar is zo gemaakt. Met kleine aanpassingen in jouw huis maak je de kans op vlekken echter al kleiner.

Heb je bijvoorbeeld al een deurmat, om modder en vuil zo veel mogelijk buiten de deur te houden? Doe je je schoenen sowieso altijd binnen? Of wat dacht je van een goed vloerkleed, dat je onder je tafel neerlegt? Met slimme investeringen in huis hoef je jouw parketvloer een stuk minder vaak schoon te maken en blijft deze dus langer mooi.

4. Parket reiniging: maak vlekken zo snel mogelijk schoon

Vlekken helemaal tegengaan is natuurlijk geen doen. Maar wel kun je de schade aan je parketvloer zo veel mogelijk beperken. Heb je bijvoorbeeld drinken gemorst? Of besloot jouw trouwe viervoeter met zijn modderpoten door het huis te banjeren? Wij adviseren om jouw parketvloer zo snel mogelijk schoon te maken met een droge doek. Of - als je de vlek hier niet mee weg krijgt – met een vochtige doek. Net als bij het dweilen.

5. Parketvloeren onderhoud: breng een laag parketolie aan

Wil je jouw mooie parketvloer optimaal beschermen tegen vocht en vuil, dan doe je er goed aan een laag parketolie aan te brengen op je vloer. Niet alleen zorgt de olie ervoor dat water en vuil minder snel doordringt in het parket, het geeft jouw vloer een compleet nieuwe uitstraling. Je vloer oogt na een laag van deze olie nóg natuurlijker en robuuster. Hoe tof is dat?

Parket vloer schoonmaken: gratis advies van onze vakmannen?

Heb je vragen over parket onderhoud? Of wil je jouw woning verrijken met een gloednieuwe parketvloer, compleet met een eigen karakter? Laat je adviseren door een van onze vakmannen of ontdek direct onze collectie parketvloeren.

 

 

Vergelijk producten (0)