Blog categorie: pvc
3 augustus, 2023

Vloer acclimatiseren: dit is waarom je dat moet doen

Vloer acclimatiseren dit is waarom je dat moet doen

Eindelijk is het zo ver: je hebt een nieuwe vloer aangeschaft. Tijd om deze in huis te gaan plaatsen. Het liefst doe je dit natuurlijk zo snel mogelijk. Toch raden wij bij Floorlife aan om hier even mee te wachten. Voor een optimaal resultaat van de vloer is het namelijk essentieel dat deze de tijd krijgt om te acclimatiseren. Wat dit precies inhoudt en hoe je dit doet, lees je hieronder.

bekijk de collectie

 

Vloer acclimatiseren: wat is het?

Een vloer acclimatiseren. Het is een onmisbaar onderdeel in het installatieproces van een vloer. Zoek je naar de betekenis van acclimatiseren, dan krijg je letterlijk: aan een ander klimaat of nieuwe omgeving wennen. Precies wat je met het acclimatiseren van een vloer gaat doen. Je laat deze als het ware wennen aan het leefklimaat in jouw woning, zodat de vloer zich kan aanpassen aan de temperatuur en het vochtgehalte in huis.

Iedere vloer moet acclimatiseren. Hierbij maakt het dus geen verschil of je een pvc, laminaat of authentieke parketvloer in huis legt.  

Daarom is het belangrijk

We horen je denken: waarom kan de vloer niet wennen aan de omgeving als deze geplaatst is? De reden is simpel. Omdat een vloer kan gaan werken. Dit betekent dat de vloer kan uitzetten of krimpen, als gevolg van de temperatuur of het vocht in huis. Dat een vloer gaat werken is erg normaal en heeft geen gevolgen voor je vloer. Mits je deze dus nog niet geplaatst hebt. Heb je deze wel geplaatst, dan kan het uitzetten of krimpen namelijk voor problemen zorgen. Zorg er dus altijd voor dat je jouw vloer onder de juiste omstandigheden laat acclimatiseren.

Zo laat je een vloer acclimatiseren

De juiste omstandigheden voor het acclimatiseren van de vloer zijn echter wel afhankelijk van het leefklimaat in jouw woning. Je wilt de vloer laten wennen aan de nieuwe omgeving, dus moet de conditie waarin je de vloer laat acclimatiseren corresponderen met het leefklimaat in je woning. Is het vaak 21 graden in je woning, zorg er dan voor dat je de vloer ook laat acclimatiseren in een kamertemperatuur van circa 21 graden. Daarnaast raden we een luchtvochtigheid tussen de 50 en 60 procent aan te houden.

Zorg voor een optimale luchtstroom

Om het gewenste effect te bereiken, raden wij bij Floorlife aan om de vloer in een hashtag-verband te plaatsen. Met andere woorden: wissel af tussen een horizontaal en verticaal legpatroon. Hierdoor ontstaat er namelijk een ideale luchtstroom, waardoor alle dessins optimaal kunnen wennen aan het leefklimaat. Belangrijk bij het acclimatiseren is om de vloer nooit rechtop te plaatsen. Dit verstoort het acclimatiseringsproces.

Hoelang moet laminaat acclimatiseren?

Zowel voor laminaat laten acclimatiseren als pvc acclimatiseren geldt een tijd van ongeveer 48 uur. Op deze manier geef je de vloer voldoende ruimte om optimaal aan de nieuwe omgeving te wennen. Bij een parketvloer volstaat 48 uur, maar is een langere acclimatiseringstijd altijd welkom. Hout leeft en is een vloer die snel gaat werken. Door extra lang de tijd te nemen om de vloer te laten acclimatiseren, verklein je de kans dat er problemen zullen vormen in de toekomst.

 

  Een goede voorbereiding is het halve werk

  Nu je weet wat de beste omstandigheden zijn om de vloer te laten acclimatiseren, is het tijd om aan de slag te gaan. Zorg dat je voorbereid aan de slag gaat. Zo is het belangrijk dat je begint met het egaliseren van de ondergrond, vóór je begint aan het acclimatiseren. Het egaliseren kan namelijk zorgen voor een hoge luchtvochtigheid, waardoor het klimaat niet correspondeert met het uiteindelijke leefklimaat. Dit komt het acclimatiseringsproces dus niet ten goede.

  Kies eerst de vloer waar jij je thuis voelt

  Een vloer acclimatiseren is geen hogere wiskunde. Laat de keuze voor de vloer hier dus vooral niet van afhangen. Jouw woonstijl staat centraal. Bij Floorlife hebben we voor iedere interieurstijl een passende vloer in onze collectie. Een vloer waar jij je thuis voelt. Daar gaat jouw hart (en die van ons) sneller van kloppen.

  Laat je adviseren

  Iedere vloer is anders. Twijfel je over het acclimatiseren van jouw pvc, laminaat of parketvloer? Dan helpen onze vakmannen je natuurlijk graag verder. Kom langs bij één van onze Floorlife verkooppunten, dan adviseren we je over de meest optimale manier om jouw vloer te acclimatiseren. Zo creëer jij een ideale levensduur van jouw nieuwe vloer om er nog jaren van te genieten.

   

  Vergelijk producten (0)