Laminaat is nog steeds één van de meest gekozen vloeren van Nederland. Dat komt niet alleen door het unieke karakter, maar ook door de praktische voordelen. Laminaat heeft veel weg van een authentieke parket vloer. Zo is laminaat, net als parket, van echt hout gemaakt en zie je nerven en noesten terugkomen. De toplaag van een laminaat vloer is echter afgewerkt met een harde beschermlaag die de decorlaag, die op de plank geprint is, beschermd. In deze blog kom je alles te weten over onze prachtige laminaat vloeren.
Wat is laminaat?




Laminaat als alternatief voor parket
Parket is met recht één van de oudste vloeren die we kennen. Je kwam deze vloer vroeger veel tegen in paleizen, grote woningen en luxe gebouwen. Voornamelijk rijke mensen konden zich een parket vloer veroorleven. Vanwege de hoge prijs van dit type vloer, werd in de jaren zeventig gezocht naar een ‘goedkoper’ alternatief. Een Zweeds bedrijf vond dit in laminaat en startte met de ontwikkeling en productie van dit nieuwe type vloer. Toch duurde het nog even, voordat laminaat echt populair werd. In de jaren negentig begon laminaat aan een echte opmars. Dit kwam voornamelijk doordat laminaat in deze jaren steeds realistischer werd. Daarnaast werd er eind jaren negentig een klikverbinding en een unieke V-groef toegevoegd. Dit maakt de vloer uitermate geschikt voor een doe-het-zelver en daardoor ook een stuk goedkoper.
De opbouw van laminaat
Een laminaat vloer is opgebouwd uit meerdere lagen. De onderste laag dient als beschermlaag van de vloer en heeft een isolerende werking. De onderlaag zorgt ervoor dat de draagplaat van jouw laminaat vloer niet direct in contact komt met de ondervloer. Zo voorkom je dat de draagplaat beschadigd. De HDF draagplaat is direct verbonden aan de onderlaag en de toplaag en is de belangrijkste laag van de laminaat vloer. Deze ‘dikke’ laag van samengeperste houtvezels zorgt ervoor dat de vloer stevigheid krijgt. Direct boven de draagplaat komt de decorlaag. Op deze laag wordt de uitstraling van jouw vloer geprint. Deze laag is belangrijk voor de uiteindelijke uitstraling van jouw plank en kan ontelbaar veel verschillende structuren en kleuren krijgen. De laminaatvloer wordt afgewerkt met een transparante toplaag, die ervoor zorgt dat jouw vloer slijtvast en waterbestendig is. Hoe sterker de toplaag van jouw laminaat vloer, hoe hoger de gebruiksklasse. Floorlife maakt veel gebruik van een unieke printtechniek, die we ook wel Embossed In Register (EIR) noemen. Bij deze structuur zie je niet alleen structuur, maar voel je deze ook!
De vloer voor iedere doe-het-zelver
Nu je weet hoe een laminaat vloer is opgebouwd, nemen we je ook mee bij de legwijze van een laminaat vloer. Zoals in de inleiding al aangegeven, is een laminaat vloer razend populair. Een belangrijke reden hiervoor is de eenvoudige manier van leggen. Een laminaat vloer van Floorlife is voorzien van een unieke clickverbinding, waardoor de laminaat planken eenvoudig met elkaar te verbinden zijn. Deze verbinding zorgt ervoor dat je iedere ruimte binnen een mum van tijd van een nieuwe laminaat vloer kunt voorzien. Zelfs als je nog niet zoveel ervaring hebt met het leggen van een vloer.
Kies de laminaat vloer die bij jou past
Floorlife vind het belangrijk dat een vloer jouw persoonlijke woonstijl perfect weet te weerspiegelen. Daarom bestaat onze collectie uit diverse hout- en tegelpatronen en vind je zelfs een uniek visgraat patroon. Van een lichte beige plank, tot een donkere antraciete betonlook tegel, het kan ons niet gek genoeg. Ben jij fan van je vloer, maar krijg je een nieuwe woning? Dan verhuist je droomvloer gemakkelijk met je mee.




Laminaat en vloerverwarming
Heb jij vloerverwarming in je woning of wil je dit in je woning gaan plaatsen? Ook dan is laminaat een uitstekende keuze. Dankzij de lage warmteweerstand van een Floorlife laminaat vloer, kan de warmte zich gemakkelijk een weg banen door de ruimte. Let er wel op dat je bij het plaatsen van een laminaat vloer een ondervloer moet gebruiken. Dit is een extra laag tussen de vloerverwarming en jouw vloer waardoor het van belang is dat de totale warmtedoorlaatweerstand niet hoger is dan 0,15m2 K/W. Deze waarde kun je berekenen door de warmteweerstand van de ondervloer en jouw laminaat vloer bij elkaar op te tellen. Als deze waarde niet boven de 0,15m2 K/W uitkomt, is jouw vloer geschikt voor vloerverwarming. Voor vloerkoeling geldt een warmteweerstand van maximaal 0,09m2 K/W aanbevolen.
Zo onderhoud jij je laminaat vloer
Het onderhouden van een laminaat vloer is makkelijker dan je denkt. Stofzuigen is de belangrijkste stap naar een goed onderhouden vloer. Doe dit daarom regelmatig met een zachte borstel, zodat je de toplaag niet beschadigd. Daarnaast is het goed om je vloer één keer in de week te dweilen met een uitgewrongen dweil. Gebruik niet te veel water, want dat kan jouw vloer aantasten. Wil je een schoonmaakmiddel toevoegen? Dat kan! Maar gebruik wel een laminaat reiniger, zoals de laminaat reiniger van Co-pro, om jouw vloer optimaal te beschermen en de matte uitstraling van je vloer te behouden. Tot slot is het aan te raden om een goede entreemat aan te schaffen, zodat het zand die je meeneemt van buiten in de mat blijft liggen en zich niet over de vloer verspreidt.