Jij gaat investeren in een mooie, authentieke pvc vloer. Zo één die jouw woonruimte karakter geeft. En die de allerbeste behandeling verdient. Hoog tijd om eens wat meer informatie te vergaren over het plaatsingsproces. Hoe zit het bijvoorbeeld precies met zo’n ondervloer? Wanneer heb je die wel of niet nodig? En met welke ondervloer voor pvc zorg je ervoor dat jouw vloer zo lang mogelijk mooi blijft? Laat je informeren in deze blog en ontdek alles wat je wil weten over een ondervloer.
Welke ondervloer voor pvc: zó houd je jouw vloer extra lang mooi




Isolatie en bescherming tegen vocht: het belang van een ondervloer
Om te beginnen wil je vast weten: wat is nu eigenlijk precies het belang van een ondervloer? Oftewel: waarom zou je hierin investeren? Met een ondervloer – een vloer die je tussen je kale basisvloer en je nieuwe pvc vloer in legt – profiteer je van voordelen als:
- Een langere levensduur van je vloer. Een ondervloer beschermt je pvc vloer tegen vocht en daardoor blijft hij langer mooi.
- Een lagere energierekening. Een ondervloer heeft een isolerende werking.
- Een mooiere uitstraling. Doordat een ondervloer de oneffenheden van jouw basisvloer opvangt, ligt jouw pvc vloer er strakker en vlakker bij.
- Minder geluidsoverlast. Een ondervloer dempt geluiden, bijvoorbeeld die van voetstappen.
Niet altijd een ondervloer nodig bij pvc: hoe zit dat?
Het moge duidelijk zijn: een ondervloer is het waard om in te investeren. Toch is een (losse) ondervloer niet altijd nodig om tóch van de voordelen te profiteren. Je hebt geen (losse) ondervloer nodig als:
- Je een click pvc vloer neemt. In het assortiment van Floorlife vind je zogenoemde click pvc vloeren. Dit is click pvc dat van zichzelf al uitgerust is met een geïntegreerde kurken ondervloer. Deze hoef je er dus niet nog eens zelf onder te plaatsen.
- Je plak pvc op een egale basisvloer plaatst. Ga je voor plak pvc en is de basisvloer vrij van gaatjes, korreltjes of scheurtjes? Ook dan heb je geen ondervloer nodig. Plak pvc is er namelijk op ontworpen om rechtstreeks aan de basisvloer verlijmd te worden.



Pvc over bestaande vloer plaatsen: goed idee of niet?
Ligt er al een vloer in de ruimte waar jij jouw nieuwe pvc-vloer wil leggen? Goed om te weten is dat je de oude vloer er niet altijd hoeft uit te halen. In sommige situaties plaats je pvc eenvoudig over een bestaande vloer heen. In dat geval is het dus niet nodig ook nog eens een ondervloer neer te leggen. Of je pvc wel of niet over een bestaande vloer kunt plaatsen, dat hangt af van de situatie.
Klik pvc: alleen op een stabiele, egale en vlakke ondergrond
Bij klik pvc kun je jouw bestaande vloer in de meeste gevallen gewoon laten liggen. De enige voorwaarde is dat je bestaande vloer stabiel, vlak en egaal is. Het hoogteverschil per 2 meter vloer mag maximaal 5 millimeter zijn en de vloer moet vrij zijn van vuil, gaten, steentjes en vocht. Is je bestaande vloer niet helemaal egaal? Gaatjes en scheuren vul je eenvoudig op met egaline.
Plak pvc: alleen over een bestaande tegelvloer
Plak pvc mag je alleen over een egale, vlakke, stabiele, schone en droge tegelvloer heen plaatsen. De tegels moeten hierbij stevig vast liggen aan de basisvloer. Is dit niet het geval? Of ligt er nu een ander type vloer in jouw woonruimte? Dan moet je de vloer (en mogelijk ook de ondervloer) er eerst uitslopen.
Jouw vloer laten plaatsen door een vakman?
Er zeker van zijn dat jouw nieuwe pvc vloer er straks volledig strak bij ligt? En dat de ondervloer volledige bescherming biedt tegen vocht? Laat jouw vloer en ondervloer plaatsen door een vakman bij jou in de buurt! Een vakman weet precies welke ondervloer pvc nodig heeft voor het mooiste resultaat!