Blog categorie: parket
5 september, 2022

Parket: zwevend of verlijmd leggen

Parket zwevend of verlijmd leggen

Na eindeloos wikken en wegen heb je eindelijk de knoop doorgehakt. Je gaat je (nieuwe) woning voorzien van een authentieke parket vloer. Als je denkt dat je nu alles geregeld hebt, dan heb je het mis. De vraag die nu namelijk overblijft is, hoe wil je dat de vloer gelegd wordt? Om jou wat tijd te besparen leggen wij de verschillende legwijzes aan je uit. Wij vertellen je alles wat je moet weten over het zwevend of verlijmd leggen van jouw parketvloer, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken.

bekijk de collectie

 

Een parket vloer zwevend leggen

De omschrijving ‘zwevend leggen’ zet je in eerste instantie misschien wel op het verkeerde been. De vloer zweeft niet letterlijk in de lucht, maar wordt op een ondervloer geplaatst waardoor we kunnen zeggen dat hij min of meer zweeft. Deze ondervloer is nodig om een egale basis te creëren, zodat de panelen perfect in elkaar sluiten en de clickverbinding niet beschadigd. Daarbij is het ook belangrijk om te kijken naar een goede geluidsreductie. Dit zorgt er namelijk voor dat het geluid van jouw voetstappen optimaal gedempt wordt, iets wat ook een vereiste is in veel appartementen. Doordat een zwevende parket vloer op een ondervloer geplaatst wordt, is deze eenvoudig zelf te leggen en in de meeste gevallen ook goedkoper. Houd er wel rekening mee dat je bij een zwevende parket vloer gebruik moet maken van een dilatatieprofiel bij de overgang naar verschillende ruimtes.

Een parket vloer verlijmd leggen

Waar de woorden ‘zwevend plaatsen’ je wellicht eerst op het verkeerde been zet, verklapt de term ‘verlijmd leggen’ wel meteen de manier waarop de vloer geplaatst wordt. Een verlijmde parket vloer wordt letterlijk aan de basisvloer verlijmd, daardoor wordt loopgeluid naar beneden toe optimaal gedempt. Een verlijmde parketvloer wordt strak tegen de muur geplaatst en kun je eenvoudig doorleggen naar verschillende ruimtes, zonder gebruik te maken van overgangsprofielen. Doordat de vloer direct aan de basisvloer verlijmd wordt, is de vloer stabieler en minder vatbaar voor temperatuurschommelingen. Dat betekent dat er minder kans is dat jouw vloer gaat uitzetten of krimpen bij temperatuurverschillen. Dat is ook een voordeel bij het gebruik van vloerverwarming. De vloerverwarming kan de warmte direct overdragen naar de planken waardoor je een uitstekend rendement hebt en je huis binnen een mum van tijd heerlijk warm is. Bij het plaatsen van een verlijmde parketvloer komt echter wel heel wat expertise om de hoek zetten, waardoor het lastiger is om dit zelf uit te voeren.

Wanneer kies je welke optie

Heb je een huurwoning? Dan wordt er in de meeste gevallen gekozen voor een zwevende parketvloer, omdat je deze vloer eenvoudig kunt verwijderen en weer mee kunt nemen naar je volgende woning. Een zwevende parketvloer heeft dezelfde legwijze als laminaat en een pvc vloer en is daardoor eenvoudig zelf te plaatsen. Houd er echter wel rekening mee dat je minimaal 1 centimeter vrijhoudt tussen de parket vloer en de muur. Als je de vloer door wilt leggen in alle ruimtes heb je daarnaast dilatatieprofielen (overgangsprofiel) nodig. Wil je de vloer liever volledig doorleggen in alle ruimtes en een egaal geheel creëren? Dan kun je het beste kiezen voor een verlijmde parket vloer. Ook wanneer je vloerverwarming in jouw woning hebt, is dit de beste keuze. Omdat een parket vloer afkomstig is uit de natuur en leeft, kan de vloer gaan werken als het in aanraking komt met temperatuurschommelingen en vocht. Het is daarom belangrijk om een vochtscherm aan te brengen. In sommige gevallen is deze al geïntegreerd in de ondervloer, laat je daarom altijd informeren door een Floorlife vakman in jouw buurt.

Vergelijk producten (0)