Blog categorie: patronen
2 maart, 2023

Visgraat of Hongaarse punt

Visgraat of Hongaarse punt

De visgraat vloer is een ‘gouwe ouwe’ en kent een rijke historie. Waar dit type vloer vanaf de zestiende eeuw voornamelijk werd gebruikt in herenhuizen, paleizen en kastelen, zien we de vloer tegenwoordig voornamelijk in moderne interieurs terugkomen. Eigenlijk is de visgraat vloer nooit echt weggeweest en gaat hij al eeuwen mee. Sinds kort heeft de visgraat vloer ook een zusje gekregen, die wij kennen onder de naam Hongaarse punt. Benieuwd op welke punten deze vloeren van elkaar verschillen? Wij leggen het in deze blog aan je uit.

bekijk de collectie

 

De visgraat vloer

Een visgraat vloer bestaat uit korte planken die in een doorlopende hoek van 90 graden worden gelegd. Op deze manier ontstaat er een prachtig patroon die lijkt op de graat van een vis. We hoeven je dus niet uit te leggen hoe deze vloer aan zijn naam is gekomen. Dankzij de rijke historie van de visgraat vloer voeg je binnen een handomdraai een ongeëvenaarde sfeer en klasse toe aan jouw interieur. Wil je dit patroon nog extra benadrukken? Kies dan voor een band en een bies rondom jouw visgraat vloer. Een band is een extra strook in de lengte van de muur en kleur van jouw visgraat vloer die tussen de muur en het patroon geplaatst wordt. De bies is een dunne zwarte lijn die je tussen de visgraat vloer en de band plaatst. Bij Floorlife hebben we karakteristieke visgraat vloeren in al onze collecties. Zo vind jij gegarandeerd een visgraat vloer die bij jouw woonsituatie past.

De Hongaarse punt

Een variant op het visgraat patroon die de laatste jaren met een gigantische opmars bezig is, is de Hongaarse punt. Dit noemen we bij Floorlife ook wel ‘Chevron’, afgeleid van het Franse woord ‘visgraat’. De Hongaarse punt lijkt op een visgraat patroon, maar heeft wel degelijk een andere twist. Zo worden de planken van een Hongaarse punt in een hoek van 45 of 60 graden gelegd. Daardoor ontstaat er geen doorlopend patroon maar worden er stroken gecreëerd. Niet belangrijk, maar wel leuk om te weten, door het patroon van een Hongaarse punt wordt er een sergeantstreep zichtbaar. Deze streep kennen we bijvoorbeeld uit het leger. Door de planken in deze hoek te plaatsten ontstaat er een patroon die net wat rustiger is dan een visgraat patroon. Dat maakt een Hongaarse punt ook geschikter voor kleinere ruimtes.

Vergelijk producten (0)